Електронне урядування
Форма входу
Категорії розділу
Україна [42]
Наукові досягнення [3]
Інформаційне суспільство [19]
Електронне урядування [28]
Зарубіжні новини [11]
Новини та проблеми комп'ютингу [8]
Здоров'я та комп'ютер [2]
Інтернет [4]
Різне [19]
Пошук
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть важливість е-урядування для України
Всього відповідей: 144
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Четвер, 28.03.2024, 18:11
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2013 » Жовтень » 3 » Зник доступ до держреєстрів
15:29
Зник доступ до держреєстрів

Під керівництвом керівника держпідприємства відбулося рейдерське захоплення інформаційної системи цього ж підприємства?

П. Шпига.   
   02.03.2013 зник доступ до єдиних державних реєстрів інформаційної мережі Міністерства юстиції України, ведення яких здійснює державне  підприємство "Інформаційний центр Міністерства юстиції України" (Держінформюст).
   В коментарі міністра юстиції України Олени Лукаш говориться:  "За попередньою інформацією, наданою державним підприємством «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України, відбувся збій програмного забезпечення, яке було розроблене ТОВ «Арт-мастер» та ТОВ «3-Т», внаслідок чого було заблоковано діяльність усіх користувачів, які використовують вказані реєстри". Із цього коментаря можна зробити висновок що неякісного програмне забезпечення, яке самостійно спрацювало неправильно і в цьому винними є розробники - ТОВ «Арт-мастер» та ТОВ «3-Т». 
   У цьому коментарі нічого не говориться про втручання сторонніх людей, але й не спростовуються інші публікації в ЗМІ. Для необізнаних варто сказати, що охорона Держінформюсті напевно найкраща з усіх держустанов, всі кімнати закриті електронними замками з доступом через електронну картку і код (так, як показують у американських бойовиках). Тому стороннім особам, які раптом навіть перехитрили охорону і зайшли в приміщення ніяк не попасти в жодну з робочих кімнат установи. Тому, напевно, правильно говорити не про збій програмного забезпечення, а про санкціоноване кимось з керівництва втручання сторонніх чи не сторонніх осіб в роботу програмного забезпечення. Зрозуміло, що це втручання було не професійним або зловмисним.   
   Інша точка зору викладена на сайті ZN.UA та на форумі Української правди повідомляється, що колектив Держінформюсту заявляє про рейдерське захоплення підприємства "Інформаційний центр" Міністерства юстиції. Так говориться у відкритому зверненні колективу, надісланому Українській правді. "Від імені трудового колективу Держінформюсту офіційно повідомляю Вас, що відбулася не просто хакерська атака, а рейдерське захоплення державних реєстрів - тобто, усієї конфіденційної інформації про громадян України, невідомими особами", - йдеться у зверненні. "23 вересня 2013 року був призначений новий керівник Держінформюсту Богданов Л.В. У перший же день роботи новий директор дав вказівку про копіювання всієї інформації баз даних, яке здійснювалося сторонніми людьми, що не є працівниками нашого підприємства", - наголошується у документі.
"Під час копіювання інформації, ці приведені Богдановим Л.В. "хакери" зламали програмне забезпечення одного з серверів, чим і спричинили повну зупинку роботи усіх реєстрів", - сказано в повідомленні.
   На сайті Держінформюста повідомляється, що інформацію про вказаний злочин було невідкладно повідомлено правоохоронним органам та внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Другу добу тривають невідкладні слідчі дії, встановлюється коло осіб, причетних до вчинення вказаного злочину. Повідомляється також, що 03.10.2013 роботу державних реєстрів відновлено.
   Питання доступу сторонніх осіб до реєстру та копіювання персональних даних у  офіційному повідомленні Держінформюсту не висвітлюються.
Категорія: Новини та проблеми комп'ютингу | Переглядів: 1044 | Додав: Petrosem | Теги: зупинка, доступ, державні реєстри, Держінформюст, Міністерства юстиції України, збій | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 4
4 Petrosem  
Це могло б бути добрим уроком для міністрів та інших чиновників, які займаються електронним урядуванням з комерційною метою, якби висновки зробили такі ж, як для Тимошенко. 
   В науковому плані випадок підтверджує відомі істини комп'ютеризації будь-якої діяльності.

3 Petrosem  
Україна молода повідомила:
"Глава Державної реєстраційної служби України Дмитро Ворона каже, що відтепер Мін’юст поміняє програмне забезпечення державних реєстрів, яке повністю належатиме державі, щоб «не допустити можливості будь–якого шантажу або будь–якого збою в роботі всіх наших держреєстрів». Тим більше щомісяця розробникам ПЗ виплачували 10 млн. грн. iз державної скарбниці. За даними Мін’юсту, з 2010 року підприємства, що обслуговують держреєстри (в т.ч. близькі до «ЄДАПСу», структури «Арт–Майстер» і «3–Т»), отримали від відомства авторську винагороду на суму більше одного мільярда гривень!" УМ

2 роялті  
якщо потрібно змінити налагоджену схему відкатів через роялті у мільярдах

1 Petrosem  
Цікаво, чи кожен керівник може законно викликати "Беркут" на своє державне підприємство для роботи з працівниками? Потрібно пошукати...
Оце виховна робота !

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Усі права захищені. Copyright Шпига П.С. © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz